Οπτικό σύνδρομο υπολογιστή

Κοκκίνισμα ματιών, ξηροφθαλμία, θολή όραση, πονοκέφαλος, πόνος στον αυχένα και τους ώμους; Ξέρετε ότι οι χρήστες υπολογιστών έχουν 50% – 90% πιθανότητες να εμφανίσουν τα παραπάνω συμπτώματα; Αν και εσείς χρησιμοποιείτε H.Y. tablet ή smartphone, έχετε σοβαρές πιθανότητες να εμφανίσετε το οπτικό σύνδρομο υπολογιστή.

Αρχικά το σύνδρομο αφορούσε τους εργαζόμενους γραφείου. Πλέον όμως, αφορά όλους όσους χρησιμοποιούν οθόνες πάνω από 3 ώρες την ημέρα συνεχόμενα και πολύ σημαντικό: τα παιδιά που παίζουν video games ή χρησιμοποιούν υπολογιστή.

Πού οφείλεται:

Υπάρχει μια σειρά παραγόντων που επιβαρύνουν το σώμα σας όταν εργάζεστε μπροστά σε έναν υπολογιστή. Ο φωτισμός του χώρου, η απόσταση από την οθόνη, το θάμβος και η αντανάκλαση, η στάση του σώματος και η κλίση του κεφαλιού, καθώς και τα ήδη υπάρχοντα διαθλαστικά προβλήματα (μυωπία, υπερμετρωπία, πρεσβυωπία, αστιγματισμός).

Αντιμετώπιση:

  • Αλλάξτε το φως γύρω σας για να μειωθεί η αντανάκλαση της οθόνης και το θάμβος.
  • Κάνετε διαλείμματα. Λίγα λεπτά μακριά από τον υπολογιστή σας σημαίνουν πολλά για τα μάτια σας. Μην ξεχνάτε παράλληλα να τεντώνετε την πλάτη και τα χέρια σας.
  • Βλεφαρίστε όσο περισσότερο μπορείτε. Η συνεχής εστίαση των ματιών οδηγεί σε ξηροφθαλμία.
  • Καθίστε άνετα. Μια άνετη καρέκλα με ένα στήριγμα για τον αυχένα και την πλάτη θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την κόπωση του αυχένα και των ώμων.
  • Αλλάξτε τη φωτεινότητα, την αντίθεση και το μέγεθος των γραμμάτων, μέχρι να βρείτε τις καλύτερες συνθήκες για την όρασή σας.

Την επόμενη φορά που θα καθίσετε μπροστά σε οθόνη, θυμηθείτε: «παν μέτρον άριστον».