Αφαίρεση των καλλυντικών (Ντεμακιγιάζ)

Στο τέλος της ημέρας, πρέπει πρώτα να αφαιρούνται οι φακοί επαφής και μετά τα καλλυντικά. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγεται το λέρωμα των φακών επαφής με χρωστικές κρέμες ή έλαια, που λερώνουν τα δάχτυλα κατά την αφαίρεση του μακιγιάζ.

Χρήσιμες Υποδείξεις

  • Οι χρήστες φακών επαφής απαγορεύεται να ανταλλάσσουν, να δανείζονται ή να δανείζουν τα καλλυντικά τους ή τα ειδικά βουρτσάκια εφαρμογής τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να διαδοθούν το τράχωμα ή η σταφυλοκοκκική κερατίτιδα. Επίσης, τα βουρτσάκια πρέπει να πλένονται συχνά ή να αντικαθίστανται τακτικά από καινούργια.
  • Οι φακοί επαφής δεν πρέπει να φοριούνται στα ινστιτούτα αισθητικής ή στα κομμωτήρια. Τα spray και οι καπνοί στον αέρα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στους φακούς επαφής. Επίσης, ο ζεστός αέρας από τους στεγνωτήρες των μαλλιών μπορεί να προκαλέσει θολή όραση και δυσανεξία των φακών επαφής.
  • Πρέπει να αποφεύγονται οι ψεύτικες βλεφαρίδες. Πολύ συχνά αναπτύσσεται βλεφαρίτιδα λόγω αλλεργικής αντίδρασης στη συγκολλητική ουσία, η οποία άλλωστε μπορεί να είναι και άμεσα ερεθιστική. Κατά την αφαίρεση των ψεύτικων βλεφαρίδων, συχνά αποκολλούνται ταυτόχρονα και αρκετές αληθινές. Έτσι επιδεινώνεται περισσότερο η απογύμνωση του βλεφαρικού χείλους.
  • Πρέπει να προτιμώνται τα υποαλλεργικά καλλυντικά. Μία στις δέκα γυναίκες, περίπου, παρουσιάζει αναπνευστική ή δερματική αλλεργία στο άρωμα. Τα υποαλλεργικά καλλυντικά δεν περιέχουν μερικές γνωστές αλλεργιογόνες ουσίες, όπως τα αρώματα ή η λανολίνη. Η λανολίνη, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης προσώπου και μαλλιών, προκαλεί έντονη ερυθρότητα, κνησμό και ερυθηματώδεις κηλίδες στο δέρμα των ευαίσθητων σε αυτή ατόμων.

Για απροβλημάτιστη χρήση φακών επαφής, ενδείκνυται η τήρηση όλων των παραπάνω συμβουλών, ειδικά για χρήστες συμβατικών φακών που προσβλέπουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης. Αντίθετα, οι χρήστες φακών επαφής ημερήσιας ή μηνιαίας αντικατάστασης είναι σε πλεονεκτικότερη θέση, διότι η φθορά των φακών επαφής τους είναι μικρότερης σημασίας. Ακόμα όμως και για όσους δεν φορούν καθόλου φακούς επαφής, η ενδεδειγμένη χρήση των καλλυντικών ακολουθεί τους ίδιους κανόνες.